Λίγα λόγια για το δαμάσκηνο

IMG_20151020_095136

Ενδιαφέρον από άποψη καλλιέργειας έχουν τρία είδη δαμάσκηνων:

α) τα Ευρωπαϊκά (Prunus domestica), τα οποία έχουν συνήθως εκπύρηνους καρπούς και χρησιμοποιούνται για νωπή κατανάλωση και αποξήρανση,

β) τα Ιαπωνικά (Prunus salicina), τα οποία έχουν συμπύρηνους καρπούς και χρησιμοποιούνται για νωπή κατανάλωση, και

γ) τα κορόμηλα (Prunus insititia).

Για την επιλογή της καλλιεργούμενης ποικιλίας και γενικά για την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς ο παραγωγός πρέπει να έχει υπόψη του τα εξής:

α) Η Ιαπωνική δαμασκηνιά έχει το χαρακτηριστικό της πρώιμης άνθησης (ανθίζει μετά την αμυγδαλιά) που μπορεί να είναι πρόβλημα σε περιοχές που συμβαίνουν ανοιξιάτικοι παγετοί. Οι Ιαπωνικές ποικιλίες ανθίζουν και ωριμάζουν τους καρπούς τους νωρίτερα από τις Ευρωπαϊκές.

β) Κυρίως στις Ιαπωνικές ποικιλίες η επιτυχημένη καρπόδεση εξαρτάται από το συνδυασμό των ποικιλιών που συγκαλλιεργούνται, οι οποίες πρέπει να είναι συμβιβαστές αλλά και να συνανθούν. Υπάρχουν βέβαια και αυτογόνιμες ή μερικώς αυτογόνιμες (Santa rosa, Simka) ποικιλίες αλλά η παραγωγικότητά τους βελτιώνεται αισθητά με σταυρεπικονίαση. Οι Ευρωπαϊκές ποικιλίες είναι συνήθως αυτογόνιμες, αλλά η παραγωγικότητά τους βελτιώνεται με σταυρεπικονίαση.

γ) Μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ψύχος έχουν οι Ευρωπαϊκές ποικιλίες (700-1700 ώρες <7C) σε σχέση με τις Ιαπωνικές ποικιλίες (400-1500 ώρες <7C). Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο ψύχος έχει η κορομηλιά, ακολουθεί η Ευρωπαϊκή και μετά η Ιαπωνική δαμασκηνιά.

δ) Γενικά να αποφεύγεται η καλλιέργεια της δαμασκηνιάς σε περιοχές όπου οι συνθήκες ευνοούν τη μονίλια.

ε) Για να παραχθούν καλής ποιότητας δαμάσκηνα πρέπει i) να έχουμε ζωηρή ανάπτυξη του δένδρου με το σωστό κλάδεμα και τη λίπανση, ii) να αραιώνονται οι καρποί, και iii) η συγκομιδή να γίνεται στο σωστό στάδιο ωριμότητας.

z) Όλες οι κατηγορίες δαμασκήνων παράγουν καλά σε εδάφη γόνιμα, βαθιά, καλά στραγγιζόμενα και ελαφρώς ασβεστώδη. Τα Ευρωπαϊκά δαμάσκηνα και τα κορόμηλα παράγουν καλά σε πιο συνεκτικά εδάφη ενώ τα Ιαπωνικά δαμάσκηνα αποδίδουν καλύτερα σε ελαφρότερα και αμμώδη εδάφη.

πηγή: ΙΦΔ

This entry was posted in Δαμάσκηνα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε