SUMMIT

Γενικά: Κόκκινη, ημιτραγανή ποικιλία, μέσης εποχής ωρίμανσης, με πολύ μεγάλο μέγεθος καρπού. Η ποικιλία ήταν εγκατεστημένη στο Αγρόκτημα Σκύδρας και η αξιολόγησή της αποπερατώθηκε το 1999.

Καταγωγή και εξάπλωση: Δημιουργήθηκε από τον K.O. Lapins στο Canada Dept. of Agriculture Research Station, Summerland, British Columbia του Καναδά, το 1957. Είναι διασταύρωση των ποικιλιών Van x Sam.

Δένδρο: Μεγάλου μεγέθους, με πυκνή κόμη. Τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του, το σχήμα του είναι ορθόκλαδο και αναπτύσσει λίγους βραχίονες. Αργότερα αναπτύσσει βλαστούς δευτέρας τάξεως και το σχήμα του μεταβάλλεται σε πλαγιόκλαδο. Η ετήσια βλάστησή του είναι πολύ ζωηρή. Εισέρχεται σε κανονική παραγωγή από τον έβδομο με όγδοο χρόνο, σχετικά αργά. Οι αποδόσεις του είναι μέτριες.

Φύλλο: Ελλειπτικού σχήματος, μέσου προς μικρού μεγέθους, με οδόντωση διπλά πριονωτή. Το χρώμα του ελάσματος στην επάνω επιφάνεια είναι μέσο πράσινο και η επιφάνεια στιλπνή. Η σχέση μήκους προς πλάτος του ελάσματος είναι 1/0,51. Ο μίσχος έχει μικρό μήκος (3,6 cm) και πάχος (0,13 cm). Οι νεκτάριοι αδένες είναι συνήθως δύο, έχουν σχήμα σφαιρικό, εμφανίζουν ενδιάμεσο χρωματισμό με ανθοκυανίνη και εκπτύσονται στον μίσχο και στην άκρη του ελάσματος. Η σχέση μήκους μίσχου προς μήκος ελάσματος είναι 1/3,19. Η φυλλόπτωση το Φθινόπωρο είναι όψιμη. Καρποφόρα όργανα: Καρποφορεί σε μπουκέτα του Μαΐου. Η πυκνότητα των καρποφόρων οργάνων επί των βλαστών είναι μέτρια. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί ανά καρποφόρο όργανο είναι 3 ως 5 και από κάθε οφθαλμό εκπτύσονται δύο ως τρία άνθη.

Άνθος: Τα άνθη έχουν πέταλλα κυκλικού σχήματος, μεγάλου μεγέθους και ο ύπερος είναι μεγαλύτερος από τους στήμονες. Η άνθηση είναι όψιμη, ανθίζει οκτώ ημέρες αργότερα από την B. Burlat. Η ποικιλία είναι αυτοασυμβίβαστη και χρειάζεται σταυροεπικονίαση.

Καρπός: Καρδιόσχημος, πολύ μεγάλου μεγέθους (8,6 gr), χρώματος επιδερμίδας λαμπρού κόκκινου, στιλπνού, πολύ ελκυστικού. Η σάρκα του είναι ημιτραγανή προς τραγανή, κρεμ – λευκού χρώματος, με καλά γευστικά χαρακτηριστικά. Η περιεκτικότητα σε χυμό είναι μέτρια και το χρώμα αυτού ροζ. Παραμένει αρκετή σάρκα στον πυρήνα. Ο ποδίσκος του καρπού έχει μέσο προς μικρό μήκος (4,1 cm) και η δύναμη απόσπασής του από τον καρπό είναι ισχυρή. Ωριμάζει στα τέλη του Μαΐου έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, 12 ημέρες μετά από την B. Burlat . Παρουσιάζει ευαισθησία στη μονίλια και πολύ μικρή ευαισθησία στο σχίσιμο.

Πυρήνας: Σχήματος ωοειδούς, μέσου προς μεγάλου μεγέθους (0,62 gr). Η σχέση βάρους πυρήνα προς καρπού είναι 1/13,9 και η σχέση μεγέθους πυρήνα προς καρπού 1/11,3. Η σύμφυσή του με τη σάρκα είναι ισχυρή.

Επικονιαστές: Τραγανά Εδέσσης, Van, Hedelfinger, Lambert, Bing, B. Napoleon, Lapins, Sunburst, Arcina. Έχει S1S2 ομάδα αλληλόμορφων γονιδίων και ανήκει στο γκρουπ επικονίασης I.

Συμπεράσματα: Η ποικιλία Summit ανήκει στη γενιά ποικιλιών με χαρακτηριστικό το πολύ μεγάλο μέγεθος καρπού. Παρουσιάζει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον λόγω του μεγέθους του καρπού, των πολύ καλών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και της ελκυστικής εξωτερικής του εμφάνισης. Υστερεί όμως σε αποδόσεις γι’ αυτό και ενδείκνυται η καλλιέργειά της από παραγωγούς, που ενδιαφέρονται για εξαιρετική ποιότητα καρπού. Παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο γενετικό ενδιαφέρον και έχει συμπεριληφθεί στα προγράμματα βελτίωσης ποικιλιών του Ι.Φ.Δ.

πηγή: ΙΦΔ