LAPINS

Γενικά: Κόκκινη, τραγανή, αυτογόνιμη ποικιλία, μέσης εποχής ωρίμανσης, με πολύ μεγάλο μέγεθος καρπού. Η ποικιλία ήταν εγκατεστημένη στο Κεντρικό Αγρόκτημα Νάουσας και η αξιολόγησή της αποπερατώθηκε το 2007.

Καταγωγή και εξάπλωση: Δημιουργήθηκε από τον K. O. Lapins στο Agricultural Research Station, Summerland, British Columbia του Καναδά, το 1965 και αξιολογήθηκε σε πρώτη φάση, με τον κωδικό 13S-28-26. Είναι διασταύρωση των ποικιλιών Van x Stella. Έχει φυτευθεί σε μεγάλη έκταση στη χώρα μας.

Δένδρο: Μέτριου μεγέθους, ορθόκλαδο, με πυκνή κόμη. Η ετήσια βλάστηση του δένδρου είναι μέτριας ζωηρότητας. Εισέρχεται σε κανονική παραγωγή από τον πέμπτο με έκτο χρόνο. Οι αποδόσεις του είναι μεγάλες έως πολύ μεγάλες. Παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία στις προσβολές από τη μαύρη ψείρα της κερασιάς (Myzus cerasi).

Φύλλο: Ελλειπτικού σχήματος, μέσου μεγέθους, με οδόντωση διπλά πριονωτή. Το χρώμα του ελάσματος στην επάνω επιφάνεια είναι σκούρο πράσινο και η επιφάνεια θαμπή. Η σχέση μήκους προς πλάτος του ελάσματος είναι 1/0,46. Ο μίσχος έχει μέτριο μήκος (4,67 cm) και μέσο πάχος (0,15 cm). Οι νεκτάριοι αδένες είναι συνήθως δύο, έχουν σχήμα νεφροειδές, εμφανίζουν έντονο χρωματισμό με ανθοκυανίνη και εκπτύσονται πάνω στον μίσχο. Η σχέση μήκους μίσχου προς μήκος ελάσματος είναι 1/2,78. Η έκπτυξη των φύλλων την Άνοιξη προηγείται της άνθισης. Η φυλλόπτωση το Φθινόπωρο είναι μέσης περιόδου.

Καρποφόρα όργανα: Καρποφορεί σε μπουκέτα του Μαΐου, τα οποία εκφύονται συνήθως στο κορυφαίο τμήμα των βλαστών. Η πυκνότητα των καρποφόρων οργάνων επί των βλαστών είναι μεγάλη. Η έκπτυξη των ετήσιων βλαστών γίνεται συνήθως σε όλο το μήκος των διετών. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί ανά καρποφόρο όργανο είναι 5 ως 6 και από κάθε οφθαλμό εκπτύσονται τρία συνήθως άνθη. Το σχήμα των ανθοφόρων οφθαλμών είναι κωνικό.

Άνθος: Τα άνθη έχουν πέταλλα καρδιόσχημα έως κυκλικά, μεγάλου μεγέθους και ο ύπερος είναι μικρότερος ή ίσος με τους στήμονες. Η άνθηση είναι πρώιμη, ανθίζει δύο ημέρες νωρίτερα από την B. Burlat. Η ποικιλία είναι αυτογόνιμη. Με τη χρησιμοποίηση όμως κατάλληλων επικονιαστών δίνει πιο σταθερές παραγωγές. Η ίδια είναι καλός επικονιαστής των περισσότερων ποικιλιών που συνανθίζουν μαζί της. Τα ποσοστά καρπόδεσης είναι κανονικά, από πειράματα του Ι.Φ.Δ. ανέρχονται κατά μέσο όρο, στο 39,2% του αριθμού των ανθέων, στις περιοχές όπου βρίσκονται οι πειραματικοί του Ι.Φ.Δ.

Καρπός: Καρδιόσχημος, χρώματος επιδερμίδας κόκκινου, πολύ μεγάλου μεγέθους (8,6 gr). Η επιδερμίδα του φέρει ευδιάκριτα στίγματα, μεγάλου μεγέθους και πυκνά. Η κοιλιακή ραφή είναι δυσδιάκριτη, πιεσμένη, με χρωματισμό σκουρότερο της επιδερμίδας. Το ακροκάρπιο είναι πιεσμένο, βρίσκεται στο μέσον του καρπού και εμφανίζει φελλώδη ιστό πολύ μεγάλου μεγέθους στο άκρο. Η σάρκα του είναι τραγανή, κόκκινου χρώματος, με υπόγλυκη γεύση και καλά γευστικά χαρακτηριστικά. Η περιεκτικότητα σε χυμό είναι υψηλή και το χρώμα αυτού σκούρο κόκκινο. Παραμένει λίγη ποσότητα σάρκας στον πυρήνα. Ο ποδίσκος του καρπού έχει μέσο προς μεγάλο μήκος (4,9 cm) και η δύναμη απόσπασής του από τον καρπό είναι ισχυρή προς μέτρια, ενώ δεν παρουσιάζει βράκτια φύλλα. Ωριμάζει στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, εννέα ημέρες μετά από την B. Burlat και 12 ημέρες πριν από την Τραγανά Εδέσσης. Παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα στο σχίσιμο και ευαισθησία στη μονίλια (Monilinia laxa).

Πυρήνας: Σχήματος ωοειδούς, μέσου μεγέθους (0,45 gr). Το άκρο του είναι πιεσμένο και η ραφή σχηματίζει διπλή τρόπιδα. Η σχέση βάρους πυρήνα προς καρπού είναι 1/19,1 και η σχέση μεγέθους πυρήνα προς καρπού 1/18,0. Η σύμφυσή του με τη σάρκα είναι μέτρια.

Επικονιαστές: Πρόκειται για αυτογόνιμη ποικιλία. Έχει S1S4 ομάδα αλληλόμορφων γονιδίων και ανήκει στο γκρουπ επικονίασης SC, όπου ανήκουν οι αυτογόνιμες ποικιλίες που είναι ταυτόχρονα και καθολικοί δότες, όσον αφορά την επικονίαση.

Συμπεράσματα: Η ποικιλία Lapins παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο εμπορικό και γενετικό ενδιαφέρον, λόγω των χαρακτηριστικών του καρπού, των μεγάλων και σταθερών αποδόσεων και φυσικά λόγω του αυτογονίμου της. Ενδείκνυται η διάδοσή της σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Έχει συμπεριληφθεί στα προγράμματα βελτίωσης ποικιλιών του Ι.Φ.Δ.

πηγή: ΙΦΔ