LARIAN

Γενικά: Κόκκινη, τραγανή ποικιλία, μέσης εποχής ωρίμανσης, με πολύ μεγάλο μέγεθος καρπού. Η ποικιλία είναι εγκατεστημένη στο Κεντρικό Αγρόκτημα Νάουσας και η αξιολόγησή της αποπερατώθηκε το 1999.

Καταγωγή και εξάπλωση: Δημιουργήθηκε από τον G. L. Phil στο Agric. Experiment Station, California των Η.Π.Α., το 1946. Είναι διασταύρωση των ποικιλιών Lambert x UCD 50 (Bing x Bush Tartarian).

Δένδρο: Μέτριου μεγέθους, ορθόκλαδο, με πυκνή κόμη. Η ετήσια βλάστησή του είναι μέτρια. Εισέρχεται σε κανονική παραγωγή από τον έκτο με έβδομο χρόνο. Οι αποδόσεις του είναι πολύ μεγάλες.

Φύλλο: Ελλειπτικού σχήματος, μικρού προς μέσου μεγέθους, με οδόντωση διπλά πριονωτή. Το χρώμα του ελάσματος στην επάνω επιφάνεια είναι μέσο πράσινο και η επιφάνεια στιλπνή. Η σχέση μήκους προς πλάτος του ελάσματος είναι 1/0,46. Ο μίσχος έχει μικρό μήκος (3,57 cm) και μέσο πάχος (0,15 cm). Οι νεκτάριοι αδένες είναι συνήθως δύο, έχουν σχήμα νεφροειδές, εμφανίζουν δυνατό χρωματισμό με ανθοκυανίνη και εκπτύσονται πάνω στον μίσχο. Η σχέση μήκους μίσχου προς μήκος ελάσματος είναι 1/3,36. Η φυλλόπτωση το Φθινόπωρο είναι πολύ όψιμη.

Καρποφόρα όργανα: Καρποφορεί σε μπουκέτα του Μαΐου. Η πυκνότητα των καρποφόρων οργάνων επί των βλαστών είναι μεγάλη. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί ανά καρποφόρο όργανο είναι συνήθως 4 και από κάθε οφθαλμό εκπτύσονται δύο ως τρία άνθη. Εμφανίζει την ίδια τάση σχηματισμού καρποφόρων οργάνων με την ποικιλία Van.

Άνθος: Τα άνθη έχουν πέταλλα καρδιόσχημα, μεγάλου μεγέθους και ο ύπερος είναι μικρότερος από τους στήμονες. Η άνθηση είναι πρώιμη, ανθίζει μία μέρα νωρίτερα από την B. Burlat. Η ποικιλία είναι αυτοασυμβίβαστη και χρειάζεται σταυροεπικονίαση.

Καρπός: Καρδιόσχημος, χρώματος επιδερμίδας σκούρου κόκκινου, πολύ μεγάλου μεγέθους (7,65 gr). Η σάρκα του είναι τραγανή, κόκκινου χρώματος, με καλά γευστικά χαρακτηριστικά. Η περιεκτικότητα σε χυμό είναι ενδιάμεση προς υψηλή και το χρώμα αυτού είναι ροζ προς κόκκινο. Παραμένει λίγη σάρκα στον πυρήνα. Ο ποδίσκος του καρπού έχει μέσο μήκος (4,9 cm) και η δύναμη απόσπασής του από τον καρπό είναι μέτρια. Ωριμάζει στα τέλη του Μαΐου, μία εβδομάδα μετά από την B. Burlat. Παρουσιάζει πολύ μικρή ευαισθησία στο σχίσιμο.

Πυρήνας: Σχήματος ωοειδούς, μεγάλου προς μέσου μεγέθους (0,75 gr). Η σχέση βάρους πυρήνα προς καρπού είναι 1/10,2 και η σχέση μεγέθους πυρήνα προς καρπού 1/12,2. Η σύμφυσή του με τη σάρκα είναι μέτρια.

Επικονιαστές: B. Burlat, B.S. Hardy Giant, Van, Bing, B. Napoleon. Έχει S4S6 ομάδα αλληλόμορφων γονιδίων και ανήκει στο
γκρουπ επικονίασης XVII.

Συμπεράσματα: Η ποικιλία Larian παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο εμπορικό και γενετικό ενδιαφέρον, λόγω των χαρακτηριστικών του καρπού, των μεγάλων αποδόσεων, της τάσης καρποφορίας και του μεγέθους του δένδρου. Ωριμάζει μία περίοδο που δεν υπάρχουν πολλές άλλες αξιόλογες ποικιλίες, μεταξύ της B. Burlat και της B.S. Hardy Giant. Ενδείκνυται η διάδοσή της σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, τόσο για τα καλά της χαρακτηριστικά, όσο και για την απρόσκοπτη διαδοχή της συγκομιδής του καρπού.

πηγή: ΙΦΔ